Iedereen hoort wel eens wat over verschillende druktechnieken. Maar velen vragen zich af wat het eigenlijk precies is. Hoe zit dat nou precies met al die druktechnieken? Om daar antwoord op te geven geef ik hieronder uitleg over verschillende druktechnieken.

Transferdruk
Dit is een druktechniek die met name op textiel wordt gebruikt.
Bijvoorbeeld: U wilt uw logo op een T-shirt. Hoe gaat dit dan in zijn werk?
Uw logo wordt eerst in spiegelbeeld op een speciaal vel papier gedrukt. Dan wordt het papier op de juiste plek op het T-shirt gelegd. Dit komt samen onder een pers, de warmte van de pers en de duur van het persen is afhankelijk van het materiaal(van het T-shirt).
Door de warmte en de druk van de pers laat de opdruk los van het papier, en wordt hij op het T-shirt gedrukt. Binnen een paar seconden is het eerste T-shirt met uw logo klaar!

Tampondruk
Een druktechniek die perfect is voor zowel vlakke als oneffen
(hol, bol enzovoort) ondergronden. Pennen, aanstekers, golfballen
enzovoort. U wilt bijvoorbeeld uw logo op een pen, hoe werkt dat dan?
We beginnen met de cliché. Dit is een vlakke plaat waarin verdiepingen worden gemaakt (in de vorm van uw logo dus). In deze plaat komt de inkt te liggen. Op de afbeelding(rechts) zien we de siliconen stempel (roze). Deze drukt zich een fractie van een seconde op de cliché, daar pakt hij de inkt op. Vervolgens drukt de stempel zich op de pen. Uw logo zit er op. Dit is een snelle manier van bedrukken die een erg mooi resultaat levert. Doordat de stempel meegeeft komt uw logo er altijd mooi op.
Zeefdruk

Een techniek die op bijna elk materiaal toegepast kan worden.
U wilt bijvoorbeeld uw logo op glas. Dan gaat als volgt in zijn werk:
Een stukje fijn gaas wordt over een raamwerk gespannen. Op het gaas wordt een sjabloon aangebracht, en het gaas wordt op het glas gelegd. Dan wordt de inkt door het gaas heen gedrukt of geperst. Op alle plekken die de sjabloon niet bedekt komt uiteindelijk de inkt. Als uw logo dus meerdere kleuren heeft zijn er meerdere sjablonen nog. Omdat alle kleuren er stuk voor stuk opgedrukt moeten worden zal er voor iedere kleur een nieuwe sjabloon zijn die het juiste stukje van uw logo bloot houdt.

Borduren
Bijvoorbeeld uw logo op een pet. En hoe werkt dat dan?
Nou, wij doen dat uiteraard met een computer. Maar borduren komt natuurlijk weg uit het handwerken. Met naald en garen werden hele kunstwerken geborduurd.
Voor ons doet de computer dat, uw logo wordt opgeslagen op de computer en deze stuurt automatisch (en veel sneller dan met de hand) de naald met garen naar de juiste plek. De computer stuurt de naald naar de juiste plekken en de naald werkt zich razendsnel over de pet.

Lasergraveren en glasgraveren

Bij lasergraveren graveert een laserstraal heel precies de gewenste opdruk. Bijvoorbeeld uw bedrijfsnaam in een medaille.

Een gecomputeriseerd systeem stuurt de laserstraal. Dit is een lichtbundel die krachtig genoeg is om het hout, metaal enzovoort te graveren. De lichtbundel zorgt ervoor dat een laagje van het materiaal, als het ware wordt opgelost. Zo wordt de gravering zichtbaar. Lasergraveren is een erg nauwkeurige manier van ‘drukken’, er zijn dus ook veel mogelijkheden. Geen logo of ontwerp is te klein of te precies voor lasergraveren. Daarbij is het natuurlijk een pluspunt dat lasergraveren milieuvriendelijk is.
Naast lasergraveren heb je ook nog glasgraveren. Dit gebeurt doormiddel van zandstralen. Het te graveren oppervlak wordt met kleine zanddeeltjes gestraald. Met een op maat gemaakt masker wordt ervoor gezorgd dat de gravering op de juiste plek plaatsvindt en dat het heel nauwkeurig gebeurd ook hierin is kleine detaillering goed mogelijk.

 

Doming
Over een gewone sticker komt een 2 componenten harslaag(epoxy). Het beeld onder de laag is goed te zien en wordt zelfs een beetje vergroot. Dit komt door de vorm en helderheid van de laag. Het plaatje rechts geeft heel duidelijk weer wat doming is. Met een domingsticker valt uw logo extra op.